Terapia cariilor

Caria dentara este cea mai frecventa afectiune pentru care pacientii se prezinta la stomatolog, fiind si cauza cea mai frecventa de pierdere a dintilor. In fazele incipiente, ea nu poate fi observata decat de catre medicul stomatolog; atunci cand prezenta cariei este sesizata si de pacient (dureri la rece, dulce, cald), leziunile sunt deja avansate. De aici rezulta importanta controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde afectiunea in stadiul incipient. Cu cat caria este surprinsa mai devreme, cu atat sacrificiul dintilor este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai putin costisitor si necesita mai putine sedinte. La inceput, caria simpla se manifesta ca o coloratie maronie a dintelui, ulterior apare o cavitate, care continua sa se mareasca.

Tratamentul cariilor simple urmareste:

  • indepartarea in totalitate a tesuturilor dentare afectate
  • protectia tesuturilor sanatoase, prin utilizarea unor materiale care izoleaza dintele de variatiile de temperatura
  • reconstructia dintelui (plomba), cu ajutorul unor materiale care asigura in egala masura rezistenta, functionalitate si estetica.

Intregul tratament se poate realiza sub anestezie locala, care inlatura orice disconfort. Tratamentul cariei complicate presupune indepartarea pulpei dentare (a nervului). In trecut, dintii cu pulpa afectata sau deteriorata erau extrasi; in prezent, tratamentul de canal radicular salveaza multi dinti care altfel ar fi fost pierduti.