In cabinetul stomatologic Dr Andreica la intalnirea cu medicul stomatolog pacientul beneficiaza de consultatie si consultanta in privinta alegerii celei mai bune si mai eficiente metode de tratament. Planurile de tratament se fac pe termen scurt, mediu si lung si va asiguram de toata implicarea noastra in a respecta programarile, bugetele si nu in ultimul rand sanatatea danturii dvs.
Cum sa va ingrijiti dantura
In primul rand va recomandam sa va spalati pe dinti dupa mese pentru a elimina si reduce capacitatea bacteriilor de a se inmulti;
Periati-va dintii de cel putin doua ori pe zi si folositi ata dentara intre toti dintii cel putin o data pe zi, daca nu mai mult. Este extrem de important sa folositi ata dentara pentru ca sunt locuri unde periuta nu ajunge.
Apa de gura folosita dimineata, seara si dupa mese va contribui in mod semnificativ la reducerea si eliminarea bacteriilor. Ingrediente apei de gura variaza de la un producator la altul, asa ca intreabati stomatologul dvs ce tip de apa de gura sa folositi.
Utilizarea unui pai atunci cand consumati bauturi dulci sau acide poate ajuta, si de asemenea, previne dezvoltarea bacteriilor care cauzeaza miros neplacut, respiratie urat mirositoare.
Guma de mestecat este o solutie excelenta pentru copii mici, precum si persoanele in varsta care nu-si pot ingriji singuri dintii de-a lungul zilei. Insa nu trebuie eliminat periajul de seara si dimineata.
Pacientii cu aparate ortodontice ar trebui sa urmeze recomandarile medicul stomatolog sau ortodont pentru a curata in mod corespunzator aparatele dentare. Pentru acesti pacienti recomandam periile interdentare si periutele electrice cu capete de diferite marimi. Nu uitati, daca purtati un aparat ortodontic, clatiti si curatati dintii si spatiile dintre brecheti dupa fiecare masa.
Cum sa speli dintii
Primul pas consta in alegerea unei periute de dinti potrivita. Daca folositi o periuta moale, cu cap mic trebuie sa stiti ca resturile alimentare se vor indeparta mai greu.
Pasul urmator alegerea pastei de dinti. In general orice pasta de dinti care contine fluor isi va face treaba, asta daca nu cumva medicul denstist va recomandat altceva, cum ar fi o pasta pentru dinti sensibili. Un bob de pasta de dinti este suficient.
Pasul trei: periajul. Sunt multe tehnici de periaj, important este totusi sa nu omiteti niciun dinte. Pozitionati periuta cu pasta la un unghi de 45 de grade fata de linia dintilor si gingiei si faceti miscari circulare pe grupe de cate 2 sau 3, apoi miscari din fata in spate si invers atat pe interior cat si pe exterior. Durata medie a unui periaj este de 2 minute.
Folosirea atei dentare
Pentru a curata suprafetele dintre dinti care nu sunt accesibile pentru periaj este nevoie sa folositi ata dentara. Scopul este de a curata suprafata dintre dinti si nu gingia. Folositi pentru fiecare dinte in parte, inainte si inapoi, in sus si in jos.
Periuta electrica versus periuta manuala
Periajul electric are marele avantaj demonstrat stiintific de studiile de gen ca previne si combate eficient placa dentara. Teoretic si cu ajutorul periutei manuale puteti face acest lucru dar miscarile periei electrice sunt mai eficiente si mai lejere pentru ca efortul este minim. De asemenea unele perii electrice au vibratii sonice, imposibil de obtinut manual iar aletele au capetele mici ce ajung in zone greu accesibile daca periajul s-ar realiza manual.
Interventiile stomatologice in sarcina
Mai intii trebuie sa tinem cont de faptul ca schimbarile fiziologice produse pe parcursul sarcinii la nivelul sistemului cardiovascular si endocrin vor influenta starea generala de sanatate a gravidei, astfel ca tratamentul stomatologic curent va trebui condus astfel incat, stress-ul si anxietatea sa fie cat mai reduse.
Perioada de timp optima pentru tratamente stomatologice curente considerata si cea mai sigura este reprezentata de cel de-al doilea trimestru al sarcinii. In trimestrul al treilea, timpul de lucru al tratamentelor trebuie sa fie cat mai scurt, cu schimbari dese de pozitie ale pacientei, pentru a minimaliza riscul de hipotensiune.
Expunerea pacientelor gravide la radiatii Roentgen pentru efectuarea de radiografii se recomanda a fi evitata in special in primul trimestru, perioada de organogeneza.
Tratamentele protetice, chirurgicale sau parodontale complicate cu caracter definitiv se vor temporiza pana dupa nastere, rezolvandu-se doar acele tratamente dentare care constituie o urgenta.