Retratamentul endodontic

Organismul uman nu este mereu predictibil. De aceea, uneori, chiar și după un tratament condus riguros, poate fi necesară o nouă intervenție medicală.

Care sunt cauzele care pot determina complicații în urma unui tratament endodontic? Există o varietate de factori care pot afecta tratamentul endodontic. Cel mai frecvent se constată următoarele:

> Anatomia canalelor radiculare nu a fost corect evaluată de la început.

> Plasarea unei obturații sau a unei coroane pe dinte nu a fost efectuată imediat după tratamentul endodontic, ci a fost amânată.

> Nu a fost asigurată izolarea perfectă, spațiul endodontic fiind contaminat cu salivă în timpul tratamentului.

În ce constă retratamentul endodontic?

Retratamentul endodontic începe cu o consultație pentru stabilirea diagnosticului, urmată de redeschiderea dintelui prin obturația sau coroana existentă, pentru a avea acces la canalele radiculare. Urmează îndepărtarea materialelor cu care au fost obturate canalele, medicul caută eventualele canale suplimentare sau situații anatomice neobișnuite care necesită retratament. După curățarea și dezinfectarea canalelor, se realizează obturarea lor și restaurarea coronară.

Retratamentul endodontic este extrem de facil. În funcție de complexitatea cazului medical, însă, durata de realizare a tratamentului poate fi ceva mai îndelungată în comparație tratamentul anterior.

În cazul canalelor blocate sau îngustate care fac retratamentul imposibil de finalizat, este necesar un tratament chirurgical endodontic (rezecție apicală).