Îngrijirea corectă a danturii după o extracție dentară

Pentru îngrijirea corectă a danturii după o extracție dentară, recomandăm câteva măsuri de protejare, menite să ajute la o vindecare ușoară.

> Țineți strâns, timp de 2 ore, compresele plasate de medic la locul extracției.

> Nu clătiți (nici cu ceai, nici cu apă de gură) și nu scuipați, pentru a nu elimina cheagul de sânge necesar vindecării și a nu declanșa sângerarea. În cazul în care vă confruntați totuși cu o sângerare, aplicați o compresă sterilă pe zona în care a avut loc extracția, timp de 15 minute.

> Nu aplicați la nivelul plăgii propolis, comprese îmbibate în alcool, bitter suedez sau unguente.

> Nu atingeți cu limba (și nici într-un un alt mod) zona care a suferit extracția.

> Evitați să mestecați sau să frecați maxilarul amorțit.

> Evitați să folosiți obiecte ascuțite, pentru a nu zgâria zona supusă operației.

> Evitați pentru cel puțin o zi activitățile fizice intense.

> Pentru durere, puteți lua un analgezic local.

> Firele de sutură trebuie îndepărtate după minimum 7, maximum 10 zile, în funcție de natura intervenției dumneavoastră. Reveniți la medic conform recomandării.

> Traumatismul creat prin extracția dintelui poate produce umflarea zonei supuse intervenției. Această inflamație este maximă în primele 48 de ore după intervenție și se reduce treptat. Pentru a reduce la minimum inflamația, se recomandă să aplicați gheață sau comprese ude și reci pe obraz (pe partea exterioară), în zona umflată, timp de 10 minute, cu 15-20 de minute pauză, repetând acest ciclu cât mai des posibil în primele 24 de ore după extracție.