Recomandări post-implant dentar

Este posibil să apară senzație de disconfort și sângerare în ziua intervenției chirurgicale.

Luați toate medicamentele prescrise de medic, conform recomandărilor acestuia.

Evitați să mestecați câtă vreme persistă efectul anesteziei, deoarece vă puteți răni buzele și limba, fără să simțiți, acestea fiind încă amorțite.

Activitatea fizică să fie redusă la minimum în ziua operației, în caz contrar apare riscul palpitațiilor și al hemoragiei. Nu vă aplecați și nu ridicați greutăți.

Pentru orice întrebare sau nelămurire, vă rugăm să ne contactați din timp. Cu cât se intervine mai devreme, cu atât complicațiile sunt mai mici.

Respectați programările ulterioare pentru îndepărtarea suturilor și urmărirea evoluției.

Pentru a minimiza riscul apariției umflăturilor în zona operației, aplicați o pungă cu gheață pe obraz la nivelul zonei operate. Aplicați gheață în mod repetat (10 minute aplicați, 20 minute pauză), pe cât posibil, pentru primele 24 de ore. Edemul și modificările tegumentare pot varia ca întindere, în funcție de cât de extinsă a fost intervenția chirurgicală. Aceste manifestări pot fi minimalizate prin menținerea unei poziții mai ridicate a capului în timpul somnului. Nu vă sprijiniți și nu dormiți pe partea operată. Nu vă speriați dacă apare o vânătaie (hematom). Hematoamele se resorb de la sine în aproximativ 7-10 zile. Apariția lor este posibilă mai ales dacă intervenția a fost mai dificilă sau a durat mai mult, cu traumatizarea părților moi sau lambouri largi.

Evitați alcoolul și fumatul pe toată perioada vindecării. Pentru primele 4-5 zile mențineți o dietă cu alimente moi, ușor de mestecat și înghițit. Evitați mâncărurile fierbinți, picante, care pot provoca iritații și arsuri la locul intervenției. De asemenea, evitați băuturile carbogazoase pentru 3-4 zile. Este de evitat să mâncați imediat după intervenție. Când dispare efectul anesteziei puteți mânca, dar este recomandat să mestecați pe partea opusă cel puțin 24-48 ore, pentru a evita ca mâncarea să ajungă pe locul intervenției. Vă puteți întoarce la regimul normal de alimentație atunci când considerați necesar. Trebuie să evitați să deranjați locul operației cu obiecte ascuțite.

Postoperator, pentru controlarea durerii, se recomandă administrarea de Ibuprofen 400mg/12h, timp de 3 zile. Pentru confortul dumneavoastră, este recomandat să luați analgezice imediat ce simțiți că efectul anesteziei dispare. În privința administrării antibioticelor, este esențial să respectați programul prescris pe rețeta medicală.

O igienă orală bună este esențială pentru vindecare. În ziua intervenției nu se recomandă folosirea apei de gură. În ziua următoare, apa de gură trebuie folosită de cel puțin 2 ori, după micul dejun și înainte de culcare. Clătiți UȘOR 60 de secunde înainte să scuipați. Periajul dinților și a zonei operate nu reprezintă o problemă, cu mențiunea să fiți inițial mai blând(ă) în zona respectivă.

După realizarea coroanelor dentare, succesul și longevitatea acestora depinde de igiena care trebuie să fie impecabilă și de colaborarea cu dentistul, controalele periodice la 2-4 luni fiind esențiale. Placa bacteriană și tartrul dentar ca și resturile alimentare rămase pe sub lucrări pot provoca inflamarea țesutului gingival și periimplantită cu pierderea implantului prin liza osoasă masivă. De aceea utilizarea aței dentare, a periuțelor interdentare și a dușului bucal cu apă de gură trebuie să facă parte din rutina zilnică a purtătorului de implante. De asemenea, detartrajele, periajele profesionale și air-flow-ul vor trebui făcute trimestial, iar examenul radiologic anual, dacă se dorește păstrarea implantelor un timp îndelungat.