Ce trebuie facut in cazul unei urgente stomatologice?

O urgenta stomatologica este o urgenta medicala care implica leziuni ale elementelor componente ale cavitatii bucale precum sunt: dintii si structurile de sustinere ale acestora (gingia, buzele, obrajii, limba).

Atunci cand apare durerea, inseamna ca exista o leziune care poate evolua cauzand probleme severe ce pot afecta cat zonele invecinate cavitatii bucale atat si starea generala, astea inseamna ca echilibrul morfofunctional este afectat.

Daca avei o durere de dini ce necesita o intervenie rapida, va puteti prezenta de urgenta la cabinetul stomatologic si acolo un medic specialist va va oferi o consultatie si va va rezolva problema.

Care sunt urgentele stomatologice?

Iata o lista cu principalele simptome ale unui traumatism dentar ce indica o urgenta stomatologica:
-durerea acuta a dintilor sau maxilarelor;
-durere acuta la masticatie sau la cald/rece;
-umflarea fetei, gingiei sau a diverselor zone din cavitatea bucala;
-fractura dentara;
-sangerari abundente ale diferitelor zone din cavitatea orala;
-schimbarea culorii unuia sau mai multor dinti ca urmare a unui traumatism;
–inflamare gingivala;
-dinti cu mobilitate crescuta care provoaca durere;
-dificultati in respiratie care au ca si cauza probleme ale cavitatii orale.

Ce trebuie facut in cazul unei urgente stomatologice?

Cel mai important lucru, in cazul unei urgente stomatologice este sa ramaneti calm si sa intelegeti ca se produc la fel de des leziuni ale cavitatii orale, dintilor si fetei atat la copil, cat si la adult. Apoi trebuie verificat daca in timpul accidentului care a cauzat leziune s-a produs si lovirea la cap sau pierderea constiintei.

In cazul durerii acute de dinti pot aparea si dureri de cap si febra. Se curata alimentele retentionate intre dinti cu ajutorul atei dentare, urmata de clatirea cu apa. Apoi se contacteaza medicul dentist de urgenta!

Fracturarea unui dinte se poate produce in urma unei muscaturi puternice dintr-un aliment dur, a unei lovituri sau cazaturi, sau ca urmare a slabirii dintelui datorita bruxismului. in acest caz se recomanda clatirea cu apa calduta a gurii si pastrarea fragmentului rupt pentru a-l duce la medicul dentist.

In cazul unui abces dentar, care este o infectie de natura bacteriana localizata la radacina unui dinte sau in spatiul dintre gingie si dinte, se recomanda prezentarea de urgenta la cabinet. Medicul stomatolog va curata zona si va prescrie un tratament cu antibiotice. Exista doua tipuri de abces: parodontal (al gingiei) si periapical (al dintelui).

In situatia in care un corp strain se blocheaza intre dinti, se va folosi ata dentara pentru indepartarea acestuia deoarece obiectele ascutite pot leza gingia provocand alte probleme.

Asadar, atunci cand aveti o urgenta stomatologica, prezentati-va la cabinetul stomatologic de urgenta pentru a rezolva problema.

Sursa: Velvet Dental
Adresa: Strada Herastrau, Nr 1, Sector 1, Bucuresti