Coroanele dentare din porțelan, opțiunea estetică pentru o dantură forte

Ce sunt coroanele dentare?

Când “silueta” dintelui este afectată, coroana dentară poate fi soluția salvatoare. Aceasta redă dintelui forma originală și dimensiunea normală, consolindându-l și îmbunătățindu-i totodată aspectul.

Când devin necesare coroanele dentare?

Coroanele sunt necesare atunci când dintele este cariat într-o mare măsură, iar plombele nu pot rezolva această problemă. Dacă un dinte este spart, o coroană menține dintele întreg astupând cavitățile, astfel încât degradarea să nu se accentueze.â

Avantajele coroanelor dentare din porțelan?

Fie că sunt aplicate pe suport de zirconiu (frezat computerizat prin tehnologia digitală CAD-CAM), fie pe suport metalic, coroanele din porțelan prezintă avantaje de necontestat.

> Sunt estetice. Porțelanul este un material durabil, care imită foarte bine aspectul natural al dinților și permite totodată o personalizare cromatică ușoară, astfel încât culoarea să corespundă întocmai danturii naturale a pacientului.

> Compatibilitate excelentă. Porțelanul prezintă o foarte bună biocompatibilitate cu țesutul gingiilor și nu este afectat chimic de salivă.

> Protecție. Întrucât au conductibilitate termică scăzută, coroanele din porțelan protejează pulpa dentară de variațiile termice asociate alimentelor fierbinți sau foarte reci.

> Durabilitate. Dinții din porțelan au o durată de viață îndelungată, fiind mult mai rezistenți decât cei din compozit sau din acrilat (material plastic sintetic).

> Raport avantajos preț/ calitate. Coroanele dentare din porțelan sau coroanele dentare din porțelan reprezintă soluția cea mai căutată de pacienți, oferind multiple avantaje pentru costul aferent. Singura alternativă superioară estetic și calitativ o reprezintă dinții din zirconiu, însă costul (atât pentru lucrările protetice, cât și pentru implantologie dentară) este mai mare.

Întrebări primite frecvent de la pacienți

Dinții din porțelan necesită îngrijire specială?
Dinții din porțelan trebuie îngrijiți la fel ca cei naturali: riguros. Porțelanul nu reține placa bacteriană, dar nici nu previne formarea și depunerea acesteia pe gingii.

De ce aș alege o lucrare protetică pe suport de zirconiu în locul unei lucrări pe suport metalic?
Lucrările dentare pe suport de zirconiu se diferențiază prin calitate superioară și prin aspectul mult mai natural. Desigur, diferă și costul, dar zirconiul se deosebește de porțelan prin superioritate atât în ce privește rezistența, cât și biocompatibilitatea (este bio-inert, nu există riscul unei reacții alergice), transluciditatea (reflectă lumina la fel ca un dinte natural) și lipsa de afinitate la placa bacteriană.