Obturația de canal

Se spune că sănătatea nu este pe deplin prețuită până când nu apare boala. Pentru redobândirea sănătății dentare, în unele cazuri, soluția o reprezintă tratamentul canalului radicular sau obturația de canal.

Când este recomandată obturația de canal?

Semnele care indică necesitatea unui tratament la nivelul canalului radicular sunt următoarele:
> Durere spontană sau pulsații concomitente cu mușcătura;
> Sensibilitate la produsele alimentare fierbinți sau reci;
> O carie severă sau o rană care duce la apariția unei infecții a osului.

Ce presupune și cum se desfășoară?

De multe ori, un dinte infectat foarte grav sau unul afectat de carie poate fi salvat, extracția fiind ultima metodă la care apelăm, atunci când orice tratament ar fi ineficient. Tratamentul la nivelul canalului radicular vizează salvarea dintelui prin îndepărtarea țesutului nervos iritat sau infectat care se află în interiorul rădăcinii dintelui. Acest țesut infectat este cel care poate cauza un eventual abces.

În general, în cadrul aceleiași ședinte, este curățat canalul în care este localizat nervul și este pregătit totodată pentru a accepta materialul special pentru obturarea canalului. Cel mai probabil, obturația va fi efectuată în cursul următoarei ședinte.

Numărul ședințelor necesare pentru încheierea intervenției la nivelul canalului radicular depinde de mai mulți factori, printre care numărul nervilor aferenți dintelui, stadiul de infecție al nervului/ al nervilor și complexitatea intervenției.

Etapa finală a intervenției presupune închiderea canalului radicular cu un material steril, din plastic, numit gutapercă. Aceasta are rolul de a împiedica apariția în viitor a unei infecții.

Ulterior, cel mai probabil dintele va avea nevoie de un dispozitiv corono-radicular și de o coroană pentru a restabili forma și funcția inițială. Aceasta decizie se va baza pe o serie de factori suplimentari. Dacă dintele este tratat din timp, terapia canalului radicular nu va produce disconfort.

Întrebări primite frecvent de la pacienți

Doare?
Procedura de tratare a canalului radicular sau obturația de canal nu doare, fiind efectuată sub anestezie locală.

Este adevărat că odată cu îndepărtarea nervului, dintele „moare”?
Acest lucru NU este adevărat. Contrar credinței populare, dintele rămâne activ și funcționează în continuare, deoarece se bazează – ca surse de sânge și țesut nervos – pe țesuturile din jur, care îi mențin în poziția pe osul mandibular. Dintele își va pierde sensibilitatea la fierbinte, rece sau dulce, dar își păstrează capacitatea de a răspunde la presiunea mușcăturii.