In ultimii ani, perfectionarea metodelor de tratament stomatologice si imbunatatirea calitatii materialelor au condus la reducerea numarului de dinti extrasi. Un tratament de canal realizat corect salveaza un dinte, care altfel ar trebui extras si inlocuit cu un implant dentar sau o lucrare dentara, manopere mai costisitoare si mai de lunga durata.
Tratamentul canalului radicular se desfasoara sub anestezie locala, fara durere, in mai multe etape. In functie de situatie, un dinte poate avea de la 1 pana la 4-5 canale radiculare, necesitand mai multe vizite la cabinet pentru un tratament corect si complet.
Una dintre conditiile necesare realizarii unui tratament radicular de calitate este izolarea dintelui. Dintre modalitatile de izolare, cea mai moderna si mai eficienta este diga dentara (un cauciuc special). Ea reprezinta un sistem care permite delimitarea unui camp operator, adica a unui mediu uscat si necontaminat cu bacterii din saliva sau de pe suprafata limbii sau a obrajilor. Astfel, prognosticul tratamentului este unul mult mai bun, pentru ca orice tesut se vindeca mai repede in lipsa infectiei. De asemenea, determinarea lungimii canalului radicular este un lucru esential pentru un tratament corect, aceasta fiind posibila doar cu ajutorul unui aparat numit apexlocator (care ne ghideaza si ne arata cu mare precizie nivelul de avansare in canal), precum si a radiografiei digitale.
Dupa izolare, se creeaza un mic orificiu in interiorul dintelui, se extrage pulpa dentara deteriorata, se curata spatiul ramas (cu ace manuale si rotative), se sterilizeaza practic canalele si se obtureaza. In fiecare canal se introduce un material cauciucat numit gutaperca si se sigileaza canalul prin cimentare.
Corectitudinea unui tratament endodontic consta in curatarea eficienta a canalului radicular si sigilarea lui pe toata lungimea. Pentru evaluarea reusitei tratamentului de canal radicular, cea mai sigura metoda este comparatia radiografiilor obtinute inainte si dupa tratament, de preferat digitale pentru o reducere semnificativa a radiatiei.
In unele cazuri, in canal se insereaza un pivot din metal sau fibra de sticla, pentru sustinerea dintelui; ultima etapa consta in reconstructia coronara a dintelui prin obturatie estetica sau (in cazurile unei distructii mai avansate) prin aplicarea unei coroane dentare, care protejeaza dintele de fracturi (dintii cu tratament de canal radicular sunt mai fragili si mai expusi riscului de fractura).
Initial, acest tratament de canal se realizeaza pentru a indeparta durerea, dar scopul final este mentinerea functionalitatii dintelui.