Recomandări post rezecție apicală, augumentare osoasă și sinus lift

Păstrați meșa cu substanța antisep-tică timp de 24 ore.

Evitați să mestecați câtă vreme persistă efectul anesteziei, deoarece vă puteți răni buzele și limba, fără să simțiți, acestea fiind încă amorțite.

Dacă sângerarea nu se reduce semnificativ, contactați medicul.

Este interzisă suflarea nasului și clătitul putenic al gurii (în special pentru plastia comunicării oro-sinusale)

Luați toate medicamentele prescrise de medic, conform recomandărilor acestuia.

Sângerarea ușoară după rezecția apicală este normală. Dacă apare o sângerare difuză, aplicați o compresă sterilă peste plagă și țineți strâns, mușcați pe ea 30 minute.

Activitatea fizică să fie redusă la minimum în ziua operației, în caz contrar apare riscul palpitațiilor și al hemoragiei. Nu vă aplecați și nu ridicați greutăți.

Pentru a minimiza riscul apariției umflăturilor în zona operației, aplicați o pungă cu gheață pe obraz la nivelul zonei operate. Aplicați gheață în mod repetat (10 minute aplicați, 20 minute pauză), pe cât posibil, pentru primele 24 de ore. Edemul și modificările tegumentare pot varia ca întindere, în funcție de cât de extinsă a fost intervenția chirurgicală. Aceste manifestări pot fi minimalizate prin menținerea unei poziții mai ridicate a capului în timpul somnului. Nu vă sprijiniți și nu dormiți pe partea operată. Nu vă speriați dacă apare o vânătaie (hematom). Hematoamele se resorb de la sine în aproximativ 7-10 zile. Apariția lor este posibilă mai ales dacă intervenția a fost mai dificilă sau a durat mai mult, cu traumatizarea părților moi sau lambouri largi.

Evitați alcoolul și fumatul pe toată perioada vindecării. Pentru primele 4-5 zile mențineți o dietă cu alimente moi, ușor de mestecat și înghițit. Evitați mâncărurile fierbinți, picante, care pot provoca iritații și arsuri la locul intervenției. De asemenea, evitați băuturile carbogazoase pentru 3-4 zile. Este de evitat să mâncați imediat după intervenție. Când dispare efectul anesteziei puteți mânca, dar este recomandat să mestecați pe partea opusă cel puțin 24-48 ore, pentru a evita ca mâncarea să ajungă pe locul respectiv. Este, de asemenea, important să beți multe lichide între mese. Trebuie să evitați să deranjați locul operației cu obiecte ascuțite (tacâmuri, scobitori, degete sau alte obiecte).

O igienă orală bună este esențială pentru vindecare. În ziua intervenției nu se recomandă folosirea apei de gură. În ziua următoare, apa de gură trebuie folosită de cel puțin 2 ori, după micul dejun și înainte de culcare. Clătiți UȘOR! 60 de secunde înainte să scuipați. Periajul dinților și a zonei operate nu reprezintă o problemă, cu mențiunea să fiți inițial mai blând(ă) în zona respectivă.

Este interzisă masticația pe plagă postextracțională, dar și sugerea plăgii, cel puțin 2-3 săptămâni (în special pentru comunicarea oro-sinusală).

Respectați programările ulterioare pentru îndepărtarea suturilor și urmărirea evoluției.