Ce este ortodontia?
Ortodontia consta in tratarea anomaliilor dento- maxilare (ingramadiri ale dintilor, disfunctionalitati ale muscaturii, dinti inclusi) care sunt un obstacol in integrarea sociala unde relatiile publice joaca un rol determinant. Ortodontul trebuie sa se concentreze in primul rand pentru a reda pacientului aspectul fizionomic optim si siguranta de sine in relatiile cu semenii.
Tratamentul ortodontic se poate concentra numai pe deplasari dentare sau se poate face cu controlul si modificarea cresterii faciale. In acest ultim caz, ortodontia este mai bine definita ca „ortopedie dentofaciala”.
Tratamentele ortodontice pot fi realizate din motive pur estetice, in privinta imbunatirii aspectului general al dintilor pacientilor. Tratamentul este cel mai frecvent prescris din motive practice, pentru furnizarea unei muscaturi functional imbunatatita.
Ce fel de aparat Ortodontic va trebui sa port?
Medicul ortodont va sti ce aparat se potriveste pentru problema ta. Aparatele ortodontice, in general, sunt de trei tipuri:
- Tip metalic – bracket din otel de inalta calitate, eficient pentru toate tipurile de probleme ortodontice.
- Tip ceramic – bracket aproape invizibili, potrivit pentru adolescenti si adulti.
- Tip safir – ultima tendinta in ortodontie, bracketi incolori si plati, eficienti impotriva placii dentare.
Cat timp va trebui sa port aparat dentar?
Planul de tratament depinde de dumneavoastra si de anomalile ortodontice. Majoritatea pacientilor poarta un aparat ortodontic intre 18 si 30 luni, urmate de purtarea unei contentii care sa ajute la stabilizarea tesuturilor.
Cum se ingrijesc la domiciliu dintii mei cu aparat de ortodontie?
Cu aparatul ortodontic montat igiena orala este mai important ca niciodata. Aparatele ortodontice au spatii mici caz in care particulele de alimente sunt prinse si pot forma repede placa dentara. Periati cu atentie dupa fiecare masa cu o pasta de dinti cu fluor si o periuta de dinti cu peri moi. Clatiti bine si verificati dintii in oglinda pentru a va asigura ca sunt curati. Medicul ortodont este responsabil de coordonarea tratamentului dentar, iar acest lucru cuprinde planul de tratament ortodontic, diagnosticul si toate procedurile ortodontice ce urmeaza din planul medical.