Cum sa faceti fata gingivitei?

Gingivita este o inflamatie a gingiilor care inconjoara dintii.

Gingivita afecteaza o parte semnificativa a populatiei si este cea mai comuna forma de boala parodontala. Gingivita cronica poate duce la retragerea gingiilor si poate fi un precursor al parodontozei.

Aceasta inflamatie a gingiilor este clasificata in functie de gravitate. Aceasta poate varia de la o gingivita usoara pana la severa si gingivita ulceroasa necrozanta mai putin frecventa, dar grava.

Inflamatia este un sistem complex, prin care bacteriile celulelor sunt adunate intr-o zona de infectie bacteriana. Inflamatia joaca un rol major in aparitia gingivitei. Inflamatia gingiilor contabilizeaza majoritatea simptomelor de gingivita.

Bacteriile pot cauza inflamarea gingiilor. Cu toate ca bacteriile sunt gasite in mod normal in corpurile noastre si ofera efecte protectoare de foarte multe ori, bacteria poate avea si efecte daunatoare. Gura este un loc ideal in care traiesc bacteriile. Mediul cald, umed si aprovizionarea cu alimente sunt tot ce ii trebuie unei bacterii ca aceasta sa prospere.

O infectie incepe atunci cand sistemul imunitar este coplesit. Gingivita este o infectie care apare atunci cand bacteriile invadeaza tesuturile moi si osoase adiacente ale dintilor. Gravitatea acestei infectii variaza de la o stare usoara pana la severa si poate fi un indiciu al unei boli sistemice ce poate pune viata in pericol.

Cea mai frecventa cauza a aparitiei gingivitei este o slaba igiena orala. Obiceiurile bune de sanatate orala, cum ar fi perierea de cel putin doua ori pe zi si folosirea atei dentare in mod regulat pot preveni aparitia gingivitei.

Gingiile sanatoase sunt de culoare roz pal si sunt ferme. In cazul in care gingiile sunt umflate, rosii si sangereaza usor este posibil sa aveti gingivita. Pentru ca gingivita este rareori dureroasa, puteti suferi de aceasta conditie fara sa stiti.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro