Aparatul dentar Invisalign

Sistemul Invisalign este un sistem ortodontic revoluţionar pentru îndreptarea dinţilor înghesuiţi şi pentru închiderea spaţiilor dintre dinţi. În multe cazuri acest sistem poate să înlocuiască aparatele metalice tradiţionale, care sunt folosite de foarte multă vreme în practica ortodontică.

Invisalign utilizează tehnologie computerizată şi modelare 3D pentru a genera o serie de “alignere” (gutiere) clare, transparente. Acestea sunt practic invizibile când sunt purtate şi sunt fabricate pentru a se potrivi perfect pe dinţi şi pentru a-i mişca încet spre poziţia optimă.

Cum funcţionează ?

aparatul se poartă 22 de ore pe zi
gutierele se îndepărtează înainte de masă şi de spălatul pe dinţi
dinţii se mişcă într-un ritm lent
gutierele se schimbă la aproximativ 2 săptămâni
controlul regulat este obligatoriu, la medicul dentist sau la medicul ortodont
perioada de tratament variază de la 6-12 luni până la 18 luni, pentru cazuri mai dificile

Care sunt avantajele sistemului Invisalign?

Confort – este mai uşor de purtat decât aparatele tradiţionale cu brackets metalici; poate cauza uşor disconfort la începutul tratamentului, dar pe parcurs devine foarte uşor de purtat;

utilizarea este facilă, se îndepărtează înainte de masă, eliminând riscul ca alimentele să rămână între brackets şi arcuri sau elasticele auxiliare. Igiena bucală este îmbunătăţită şi mai uşor de întreţinut. Rezultă un risc redus de carii, de afecţiuni gingivale şi halenă.

Gutierele sunt virtual invizibile, acest fapt reprezentand un stimul pentru cei foarte preocupaţi de estetică şi permite păstrarea stilului de viaţă.

Invisalign poate fi folosit pentru majoritatea cazurilor de incongruenţă, inclusiv ocluzii adânci, înghesuiri, ocluzii încrucişate şi spaţieri. Totuşi, pentru cazurile mai severe, care necesită extracţii dentare, mişcări masive de grupuri de dinţi, acest sistem nu este indicat. În aceste situaţii se recomandă utilizarea aparatelor poliagregate cu brackets şi mecanică cu fricţiune redusă.

Care sunt paşii ?

După o consultaţie şi evaluarea iniţială a dentiţiei, specialistul va lua o amprentă a celor două arcade dentare şi se vor efectua fotografii de diagnostic ortodontic în mai multe incidenţe.

După modelul turnat în laborator se realizează un model 3D, cu ajutorul unui scanner CT.

Se simulează mişcarea dentară de la situaţia existentă la poziţia finală, cu ajutorul unui software specializat.

Această simulare se foloseste pentru a fabrica gutierele personalizate pentru fiecare pacient. Aparatul se va schimba la fiecare două săptămâni, pe măsură ce mişcarea se efectuează încetul cu încetul.

Gutierele sunt trimise împreună cu simularea 3D la cabinetul dentar, unde medicul îi poate arăta pacientului parcursul mişcării până la poziţia finală.

Medicul va instrui pacientul să poarte aparatul cel puţin 20 ore pe zi. Pentru a atinge rezultatul dorit, pacientul trebuie să respecte indicaţiile de tratament.

De asemenea, controalele regulate sunt indicate pentru a asigura desfăşurarea conform planului de tratament.

Autor: Dr. Andrei Mitu