Retratamentul endodontic

Dupa cum se intampla in cazul mai multor proceduri medicale, organismul uman nu este mereu predictibil iar garantia succesului, chiar si a unui tratament condus riguros, poate fi pusa sub semnul intrebarii. Varietatea de motive care pot duce la esecul unui tratament endodontic este urmatoarea:
• Anatomia complicata a canalelor radiculare nu a fost bine evaluata de la început;
• Fracturarea unui ac pe canal care nu a putut fi indepartat;
• Plasarea unei obturatii sau a unei coroane pe dinte imediat dupa tratamentul endodontic a fost amanata;
• Nu s-a asigurat izolarea perfecta contaminând spatiul endodontic cu saliva in timpul tratamentului.

Retratamentul endodontic se efectueaza dupa ce medicul specialist endodont ii explica pacientului planul de tratament si primeste acordul pentru realizarea procedurilor stabilite.Tratamentul consta in redeschiderea dintelui prin obturatia sau coroana existenta pentru a putea avea acces la canalele radiculare.

Dupa indepartarea materialelor cu care au fost obturate canalele utilizand tehnici de marire si iluminarea asigurate de microscopul Zeiss , medicul cauta eventualele canale suplimentare sau situatiile anatomice neobisnuite care necesita retratament. Dupa curatarea si dezinfectarea canalelor se trece la obturarea lor si restaurarea coronara.In cazul canalelor blocate sau ingustate care fac retratamentul imposibil de finalizat, pacientul se trimite la chirurg pentru realizarea tratamentului chirurgical endodontic (rezectie apicala).

Retratamentul endodontic presupune utilizarea microscopului, deoarece acesta permite vizualizarea exacta a cauzelor care au dus la esecul initial si face posibila tratarea dintelui in conditii de iluminare sporita si de marire de pana la 20 de ori. De multe ori exista conceptia gresita ca un dinte tratat incorect, nu poate fi retratat, ci trebuie extras. In 80% din dintii diagnosticati ca fiind tratati incorect, retratamentul este extrem de facil, doar ca durata lui este mai mare, datorita multiplelor probleme care pot sa apara.

Un dinte retratat este mai valoros decat un implant, pentru ca este parte integranta a organismului. Sansa oferita de retratamentul endodontic corect sub microscop este asul endodontiei moderne.

Autor: Dr. Cristina Veresezan