Pro si contra – Fatete dentare

Tot mai multa lume este atrasa de ideea unui zambet perfect si de modurile in care il pot obtine.

Nu va place culoarea dintilor dumneavoastra? Sau forma lor? Sunteti retinuti atunci cand zambiti? Vreti sa aveti si dumneavoastra zambetul de Hollywood? Fatetele dentare pot fi raspunsul!

Acestea au grosimea unei coji de ou, sunt realizate individualizat din portelan, fiind translucide, si odata lipite pe suprafata dintelui, confera estetica si fizionomia dorite. Procedura este minim invaziva, fara sa necesite indepartarea nervului. Mai mult de atat, exista tipuri de fatete (asa numitele „no-prep”) care se aplica direct de dinte, fara sa fie necesara atingerea acestuia cu freza dentara.

Fatetele sunt recomandate pentru modificarea culorii si formei dintilor sau pentru alinierea acestora, daca vorbim de usoare malpozitii. De asemenea, sunt utilizate pentru inchiderea spatiilor interdentare („strungareata”), sau pentru alungirea dintilor. Ulterior vizitei la medicul stomatolog, acesta va poate indica cel mai bun tratament pentru rezolvarea cerintelor dumneavoastra estetice.

Aceste restaurari protetice se realizeaza foarte repede, fiind nevoie de 2-3 saptamani si numai 3 vizite la medicul stomatolog! slefuirea milimetrica a suprafetelor dentare se realizeaza sub anestezie locala, asa ca NU DOARE!

Fatetele sunt rezistente si durabile. Nu se pateaza, nu irita gingia si, prin suprafata lucioasa, nu permit acumularea de placa bacteriana, DAR pentru mentinerea starii de sanatate dentara, este foarte important ca pacientul sa mentina o igiena impecabila.

Riscurile si efectele secundare sunt minore. O usoara sensibilitate poate fi simtita dupa prepararea suprafetei dentare pentru fatetare, dar aceasta dispare in cateva zile.

Autor: Dr. Alexandra Mircea
Medic stomatologie generala, competente parodontologie