Parodontoza – boala care macină dinții

Generalități

Parodontoza este o infecție gravă a gingiilor. Este cauzată de bacterii care au fost lăsate să se acumuleze pe dinți și gingii.

Pe măsură ce parodontoza progresează, țesutul osos și dinții se macină, distrugându-se. Cu toate acestea, dacă parodontoza este tratată din timp și este menținută o igienă orală adecvată, deteriorarea poate fi oprită.

Etapele parodontozei

Inflamația (gingivită). Parodontoza începe cu inflamarea gingiilor, cunoscută sub numele de gingivită. Unul dintre primele semne ale gingivitei este sângerarea gingiei în timpul perierii dinților. De asemenea, se poate observa și o decolorare a dinților, ca urmare a acumulării de placă bacteriană.

Parodontoză precoce. În stadiile incipiente ale parodontozei, gingiile se retrag, între gingie și dinți formându-se mici buzunare. Acestea acumulează bacterii dăunătoare.

Sistemul imunitar încearcă să lupte împotriva infecției, iar țesutul gingival începe să se retragă. Se vor resimți disconfort și sângerări în timpul periajului și al folosirii aței dentare, precum și o posibilă pierdere de țesut osos.

Parodontoza moderată. Dacă este lăsată să progreseze până la parodontoză moderată, este posibil să apară sângerări și dureri în jurul dinților.

Aceștia vor începe să piardă suportul osos și vor cădea. Infecția poate duce, de asemenea, la un răspuns inflamator în întregul corp.

Parodontoză avansată. În această faza, țesutul conjunctiv care susține dintîi începe să se deterioreze. Apare o durere severă în timpul masticatiei, respirație urât mirositoare și un gust neplăcut în gură. Dinții vor începe să cadă.

Simptome

– Gingii umflate sau retrase;
– Gingii de culoare roșu aprins sau violacee;
– Acumularea de placă sau tartru pe dinți;
– Sângerare ușoară a gingiilor;
– Gingiile se îndepărtează de dinți, făcând dinți să pară mai mari decât în mod obișnuit;
– Între dinți apar spații;
– Respirație urât mirositoare;
– Gust neplăcut în gură;
– Durere dentară;
– Durere la mestecat;
– Pierderea dinților.

Cauze

Oamenii sănătoși au în gură sute de tipuri diferite de bacterii. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive. În lipsa periajului zilnic, bacteriile se înmulțesc și se acumulează pe dinți, devenind periculoase pentru sănătatea orală. Parodontoza este cauzată de obicei de igiena dentară precară.

Factori de risc

– gingivita;
– fumatul;
– vârsta;
– modificări hormonale, cum ar fi cele legate de sarcina sau menopauza;
– consum de droguri;
– obezitate;
– deficit de vitamina C;
– factori genetici;
– anumite medicamente;
– afecțiuni care cauzează scăderea imunității;
– boli precum diabetul, artrita reumatoidă și boala Crohn.

Tratament

Bacteriile din gură se înmulțesc și formează placa dentară. Tratamentul are scopul de a elimina placa și depozitele bacteriene pe dinți și gingii. Aceasta se realizează printr-o igienă orală temeinică: perierea dinților de cel puțîn două ori pe zi sau de fiecare dată când este posibil și folosirea aței dentare și a apei de gură.

De două ori pe an este recomandată o curățare profesională a danturii, realizată în cabinetul stomatologic.

În unele cazuri, medicul dentist va prescrie antibiotice pentru a trata infecțiile persistente ale gingiilor.

Dacă inflamația persistă în locații inaccesibile pentru periaj și ață dentară, stomatologul poate recomandă o intervenție chirurgicală pentru a curăța depozitele formate sub gingii. Sub anestezie, gingiile sunt îndepărtate și rădăcinile dinților sunt curățate. Ulterior, gingiile sunt suturate în poziția inițială.

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Afectiunile-gingiilor/parodontoza-boala-care-macina-dintii_17120#Cauze