Indicatii postextractionale – ce facem dupa o extractie

Toti am fost la stomatolog pentru a ne extrage un dinte.
Mai jos gasiti cateva sfaturi postextractionale:
– Nu va scarpinati;
– Nu zgariati;
– Nu mestecati, sugeti sau frecati buzele, limba sau maxilarul amortit;
– Nu clatiti gura pentru cateva ore;
– Nu scuipati excesiv;
– Nu beti bauturi carbogazoase in ziua respectiva;
– Nu atingeti zona care a suferit extractia cu degetele sau limba.

In cazul in care apare:
Sangerarea – presati o compresa sterila pe zona in care a avut loc extractia timp de 15 minute.
Durerea – luati un analgezic local.
Trebuie de asemenea sa mentineti o dieta usoara doua – trei zile pana cand locul va permite sa mancati normal din nou. Evitati sa va incordati sau sa faceti exercitii fizice cateva ore dupa extractie.

Ce trebuie sa fac in cazul in care coroana ceramica este mobila?

In cazul in care coroana de ceramica capata mobilitate, indepartati cu atentie coroana din cavitatea bucala fara a o deteriora mai mult. Daca ati gasit doar un fragment, atunci coroana este posibil sa nu se fi rupt, este posibil ca doar sa se fi dislocat de pe dinte, complet intacta. In cazul in care coroana este intreaga, stomatologii nostri specializati in cosmetica dentara o pot reatasa pe dintele dumneavoastra, introdusa intr-un dispozitiv protector. Chiar daca aceasta coroana este fragmentata, nu ar fi rau sa pastrati fragmentele si sa le prezentati stomatologilor nostri specializati in cosmetica dentara. Acestea pot fi importante ulterior. Sunati-ne pentru a stabili o programare pentru reconstructia coroanei.

Caderea coroanei poate cauza probleme mai grave? Voi avea dureri?

Solicitati stomatologilor nostri mai multe instructiuni, dar, in general, in cazul unei coroane de ceramica pentru care s-a utilizat doar o portiune mica din structura dintelui s-a rupt sau a cazut, exista o posibilitate mica de producere a unei probleme mai grave. Nu uitati, in multe situatii dintii pentru care se realizeaza coroane sunt lasati descoperiti pe perioada de o saptamana pana la doua saptamani, cat dureaza realizarea dispozitivului. De vreme ce lipseste un fragment sau intreaga coroana, va puteti astepta ca forma dintelui dumneavoastra sa fie mai dura sau sa va poate irita buza sau limba. Dintele in sine poate prezenta o sensibilitate ridicata la produse alimentare si bauturi fierbinti sau reci deoarece coroana nu mai este acolo pentru a acoperi si proteja suprafata frontala a dintelui.

Ce pot face daca pierd o coroana temporara?

Daca se intampla sa pierdeti coroana dumneavoastra temporara, sunati la clinica noastra pentru a va da instructiuni clare si pentru a va programa pentru recimentare. In ceea ce priveste perioada de timp pana la momentul in care veti putea veni la cabinetul nostru pentru a discuta cu stomatologii nostri, in general, va vom sugera sa atasati coroana pe dinte. Prin acest lucru va veti proteja dintele de stimuli care il pot irita, cum ar fi produsele alimentare si lichidele fierbinti sau reci. De asemenea, pastrarea coroanei va mentine dintele in pozitia corecta si va impiedica mobilitatea acestuia (un factor important pentru cat de usor sau cat de bine va fi fixata coroana permanenta). Daca ocluziunea pe coroana temporara pare a fi incorecta cand este plasata inapoi pe dinte, va sugeram sa nu reatasati la loc coroana.

In cazul in care coroana dentara temporara nu pare a fi fixata foarte bine, multi stomatologi v-ar sugera sa o umpleti cu pasta de dinti, cu vaselina sau cu adeziv dentar inainte de a o atasa pe dinte (aceasta tehnica poate fi folosita doar pentru cateva zile). Va trebui sa fiti foarte atenti cu coroanele dumneavoastra temporare in acest stadiu. Asadar, nu inghititi si nu muscati brusc, iar in timpul mesei sau al somnului, coroana dumneavoastra temporara trebuie sa fie indepartata. In momentele in care coroana nu este introdusa in cavitatea bucala, trebuie sa o mentineti umeda. Introduceti-o intr-un pahar cu apa sau impaturiti-o intr-o punguta care sa contina un servetel umed.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro