Cercetarile pe reptile dezvaluie secretele implanturilor dentare

O echipa de cercetori din Marea Britanie au ca obiect de studiu fenomenul prin implanturile dentare pot fi afectate. Studiu este intreprins pe reptile.

Cu ajutorul modelelor tri-dimensionale pe calculator a craniului si a dintilor reptilelor din Noua Zeelanda, cercetatorii au descoperit cum pot fi evitate problemele dentare prin relatia dintre gingiile noastre, muschi si creier. Studiul a fost realizat pe reptilele Tuatara, o reptila endemica din Noua Zeeleanda, care se aseamana cu o soparla, iar dintii acesteia sunt sudati de maxilar si nu au aceeasi fixare in osul maxilar precum la mamiferele.

Ce legatura au reptilele cu dintii umani?

Acest lucru este dat de faptul ca reptilele nu au ligamente, astfel dintii lor nu pot semana cu implanturile dentare. Dr. Neil Curtis de la Universitatea din Hull, spune: „In cazul oamenilor si a alor animale, ligamentele care sustin fiecare dinte trimit semnale creierului si il avertizeaza in privinta unei muscaturi mai tari. Acesta reprezinta mecanismul natural de aparare impotriva distrugerii dintilor.”

De asemenea, Dr. Marc Jones spune: „In lumea occidentala plina de zahar, oamenii ajung sa isi piarda dintii si isi pun in loc implanturi dentare sau proteze. Odata cu pierderea dintilor acestia isi pierd si ligamentul care era atasat fiecarui dinte. Prin cercetarile noastre dorim sa stim cum reactioneaza creierul in lipsa acestui ligament si ce se intampla in momentul in care o persoana mananca.” De aceea multe persoane care au implanturi dentare sau proteze se plang ca nu mesteca bine sau nu pot controla muscatura, din cauza lipsei ligamentului periodontal.

Cum au realizat studiul despre legatura dintre reptile si implanturile dentare?

Echipa de cercetare a creat un model tridimensional a craniului unei reptile Tuatara pentru a studia relatia dintre gingii si muschi. Dovezile au sugerat ca oamenii cu implanturi si proteze dentare sunt predispusi a a-si alege anumite tipuri de hrana, din cauza lipsei ligamentului periodontal. Dr. Curtis a mai adaugat:”Soparla Tuatara va trai pana la 60 de ani in salbaticie fara a-si schimba dintii pentru ca au abilitatea inconstienta de a-si masura forta si puterea de contractie a muschilor maxilari.”

„Pentru sustinerea sanatatii si bunastarii la o varsta inaintata este important de apreciat cum noi oamenii am dezvoltat o abilitate extraordinara de a ne adapta diverselor situatii. Aceasta cercetare ne ajuta sa intelegem cateva procese care au loc in corpul uman si in creierul uman”, a declarat pentru cosmeticdentistryguide.co.uk profesor doctor Douglas.

Sursa: cosmeticdentistryguide.co.uk