Smaltul si dentina sunt inca cele mai bune materiale dentare care exista. De aceea, tehnicile minim invazive, care conserva o mare parte din structurile sanatoase ale dintelui, trebuie sa fie de preferat.
Tehnicile minim invazive sunt benefice si din punct de vedere al pacientului. Este mai putin discomfort si mai putin probabila folosirea anesteziei. Si, in cele din urma, este si perspectiva ca reconstructia sa dureze intreaga viata. Inlocuirea obturatiilor de amalgam conduce la obturatii si mai mari ce au pronostic si mai limitat in timp, iar tehnicile de inlocuire pot cauza afectarea dintilor vecini sanatosi.
Stomatologia restaurativa
In multe tari, stomatologia restaurativa a fost numita stomatologie conservativa. Cu greu o putem denumi stomatologie conservativa, dar cum metodele traditionale erau foarte invazive si cereau indepartarea smaltului si dentinei sanatoase, se poate intelege acest lucru.
Din fericire, stomatologia moderna a adus cu ea noi materiale, tehnici si instrumente care fac stomatologia conservativa practicabila si stomatologia ultraconservativa o realitate. Obturatiile adezive elimina nevoia extensiei preventive. Compozitele asemanatoare smaltului (hibride si fluide) ofera posibilitatea obturatiilor de lunga durata cu minimum de sacrificiu dentar.
Depistarea precoce a cariilor si obturatiile ultraconservative previn aparitia cariilor secundare. Noi instrumente precum cele de microabraziune si freze pentru santuri si fosete ofera stomatologului tehnici care permit preparatii minime si acceptarea totala a pacientului.
In cursul ultimelor catorva decenii s-a produs o schimbare majora in modalitatea de tratare a cariilor dentare datorita cresterii educatiei pacientilor si folosirii de catre stomatologi a metodelor preventive. Ca urmare, incidenta cariilor si dimensiunea cavitatilor este mai mica, in special la tineri.
Desi aceasta schimbare reprezinta un progres real pentru stomatologie, s-au ridicat totusi cateva intrebari:
Cum poate un stomatolog sa diagnosticheze aceste leziuni mult mai mici
Ar trebui ca aceste leziuni sa fie lasate sa se mareasca pentru un diagnostic si un acces mai usor, sau trebuie tratate cand sunt inca mici
Leziunile foarte mici
Leziunile foarte mici pot fi foarte greu diagnosticate utilizand metodele traditionale. Forma leziunilor santurilor si fosetelor poate sa ascunda lipsa de substanta la palpare cu sonda dentara pentru ca deschiderea ingusta dinspre ocluzal impiedica patrunderea instrumentelor dentare.
Sectiuni histologice au confirmat o precizie de 25% in diagnosticarea leziunilor carioase situate imediat sub suprafata ocluzala, folosind metodele traditionale de explorare. Radiografiile pot detecta cariile neevidentiate clinic, dar totodata sunt situatii frecvente cand radiografiile nu evidenteaza carii care exista. Acest lucru este cunoscut sub numele de carii ascunse.
Problema diagnosticarii acestor mici leziuni carioase intr-un stadiu incipient este una reala, care nu poate fi rezolvata usor de metodele de diagnostic existente. Un lucru ce complica aceasta problema este utilizarea exagerata a fluorului.
Efectul fluorului pe suprafata smaltului face ca acesta sa fie impenetrabil la explorare, putand ascunde leziuni carioase incipiente imediat sub smalt sau de-a lungul jonctiunii amelo-dentinare. Stomatologul este pus sa aleaga intre doua situatii: sa astepte ca aceste carii sa devina mai mari si sa distruga mai mult tesut sanatos sau sa indeparteze aceste leziuni incipiente si sa obtureze dintele prin restaurari ultraconservative.
Sigilarea santurilor si fosetelor a fost acceptata pe o scara larga. Exista totusi problema plasarii sigilantilor peste o carie nediagnosticata. Cum este dificil sa determinam existenta unei carii in santuri si fosete, este de preferat o tehnica exploratorie sau o biopsie excizionala combinata cu un grad maxim de conservare a tesuturilor dentare sanatoase, precum si siguranta indepartarii in totalitate a procesului carios.
Aceasta metoda remodeleaza anatomia santurilor si fosetelor, facilitand demineralizarea si adeziunea rasinii compozite in cavitate. Daca aceasta metoda poate fi realizata cu grad scazut de discomfort al pacientului si fara anestezie, cooperarea acestuia va fi foarte buna si scopul conservativ al stomatologului va fi atins.
Scopurile unei preparatii ultraconservative sunt:
remodelarea santurilor si fosetelor pentru usurarea accesului si vizibilitatii
inspectarea cavitatii pentru a ne asigura ca nu mai exista leziune carioasa
indepartarea ultraconservativa a cariilor (dar completa)
Tratament ultraconservativ
Stomatologul are cateva optiuni de tratament ultraconservativ:
Freze mici sferice
In timp ce aceste freze asigura o preparare conservativa si un acces bun, ele indeparteaza lent smaltul. Anestezia locala este adesea necesara si forma preparatiei va lasa smalt neindepartat. Oricum, folosirea acestora nu necesita un proces suplimentar de invatare.
Abraziunea cu aer
In ultimii ani, multi stomatologi au inceput sa utilizeze tehnologii avansate pe baza de abraziune cu aer pentru prepararea cavitatilor. Abraziunea cu aer permite indepartarea conservativa a tesuturilor dentare si un bun acces in cavitate, utilizand o anestezie locala minima.
Exista un proces de invatare asociat cu aceasta tehnica in sensul directiei, adancimii si focalizarii jetului de aer deoarece, spre deosebire de freze, nu exista un simt tactil in timpul prepararii. Majoritatea tehnicilor pe baza de abraziune cu aer nu sunt precise si tind sa atinga zone din jurul celei vizate. Echipamentul poate fi destul de scump.
Freze pentru biopsie excizionala
Aceste freze sunt foarte taietoare, conservative si nu sunt scumpe, sunt special proiectate pentru remodelarea santurilor si fosetelor si pentru accesul la carie cu indepartare minima de smalt. Aceste instrumente sunt familiare oricarui stomatolog. In majoritatea cazurilor, nu este necesara anestezia.
Freze pentru sigilare
Frezele pentru sigilare reprezinta o noua abordare a tratamentului ultraconservativ. Forma si marimea frezelor este proiectata special pentru tratamentul santurilor si fosetelor. Lungimea partii active este de 2.5mm, permitand stomatologului sa controleze freza pentru a nu depasi jonctiunea amelo-dentinara.
Forma acestor freze a fost proiectata pentru a minimaliza caldura degajata si vibratia. Cum utilizarea frezelor pentru sigilare este restrictionata la nivelul smaltului, discomfortul pacientului este minim, nevoia folosirii anesteziei locale fiind eliminata. Forma frezelor pentru sigilare asigura o mai mica pierdere de substanta decat o freza normala.
Frezele traditionale indeparteaza cu mult mai mult smalt si sunt proiectate pentru a indeparta cariile care au trecut de jonctiunea amelo-dentinara.
Prepararea cavitatii trebuie sa fie adaptata materialelor de restaurare. Materialul care are cel mai apropiat contact cu smaltul este rasina compozita. Cum preparatia este foarte ingusta, lunga si are o forma neregulata, este important ca materialul de obturatie sa curga usor in toate iregularitatile preparatiei.
Materialul de electie este un compozit fluid. In timp ce compozitele hibride sunt mai puternice si mai rezistente, ar fi dificil sa poata asigura patrunderea lor in toata suprafata preparata fara a ramane goluri.
Stomatologia ultraconservativa reprezinta un mare pas inainte pentru stomatolog, pentru stomatologie si pentru pacient. Presupune diagnosticarea precoce si indepartarea completa a tuturor suprafetelor cariate de pe dinte.
Cariile netratate pot fi foarte distructive. Tratarea precoce a cariilor mentine sanatatea dentara si creste probabilitatea ca restaurarea sa se mentina cat mai mult timp.
Dr. Florin Lazarescu
Medic stomatolog – Clinica stomatologica Trident
www.clinicatrident.ro